Πλούταρχος - Περί Ευθυμίας (Πώς να βρίσκει κανείς και πώς να διατηρεί την ψυχική του γαλήνη)


Σειρά: Ελληνική Παράδοσις

Τίτλος Πρωτοτύπου: Περί Ευθυμίας
Συγγραφέας: Πλούταρχος
Εισαγωγή - Σύγχρονη Απόδοση – Σχόλια: Γιώργος Λαθύρης

Β΄ Έκδοση, Αθήνα 2002

Μες από τα βάθη του χρόνου, ο σοφός Πλούταρχος μας παραδίδει έναν αξιόπιστο πλοηγό που αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμος για το ταξίδι μας σε μία ταραγμένη εποχή, όπως αυτή που ζούμε. Ο άνθρωπος, στην διαδρομή των αιώνων, παρά τις αλλαγές που σημειώνονται στο εξωτερικό του περιβάλλον, εξακολουθεί να ταλανίζεται από τους ίδιους ψυχικούς παράγοντες, οι οποίοι σήμερα όχι μόνον έχουν ενταθεί, αλλά πολλαπλασιασθεί επικίνδυνα.

Παρασυρμένος από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και εστιασμένος σχεδόν αποκλειστικά στην βαρειά ύλη, ο σημερινός άνθρωπος έχει λησμονήσει τελείως την ψυχική του ανάπτυξη γι αυτό και δεν κατανοεί την αιτία της κακοδαιμονίας του.

Ο θυμός (θυμικόν ή θυμοειδές) είναι η σφαίρα εκείνη της ψυχής που περικλείει το συναίσθημα και την βούληση. Λόγω της ενδιάμεσης φύσης του, αποτελεί το “κλειδί” για την ενοποίηση των διαφόρων μερών της ψυχής. Η ευθυμία, ως αρίστη κατάσταση του θυμικού κέντρου, εξετάζεται στο παρόν εργο σε είκοσι μεστά κεφάλαια.

Την ευθυμία οφείλουμε να την αναζητήσουμε εντός μας, έχει εσωτερική διάσταση, αλλά δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί αν αγνοήσουμε τις εξωτερικές συνθήκες. Οι ανθρώπινες σχέσεις, τα υλικά μέσα και αποκτήματα, ο πλούτος και η έλλειψή του, τα τυχαία γεγονότα κλπ είναι παράγοντες τους οποίους οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας.

Αν κάποιος αποδειχθεί ικανός να σταθεροποιήσει και ενοποιήσει την εξωτερική ζωή του, αυτό θα επιδράσει θετικά και στην ενοποίηση της εσωτερικής ζωής του. Η ενοποίηση του ψυχισμού είναι τόσο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα θαυμαστό έργο. Πάντα επίκαιρο και επιτακτικό σήμερα όσο ποτέ. Το παρόν σύγγραμμα είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη του έργου αυτού και συχνά θα χρειαστεί ν΄ ανατρέξει κανείς στις σελίδες του για έμπνευση και καθοδήγηση στον δρόμο της γνώσης και της εξέλιξης. 


Book

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου