Βίλχελμ Ράιχ - η Λειτουργία του Οργασμού, Τόμος Ι, η Ανακάλυψη της Οργόνης

Βιοενεργειακής φύσης διαταραχές της σεξουαλικής οικονομίας του οργανισμού
Επιστημονική επιμέλεια: Νάσος Τεόπουλος, ψυχίατρος - ομοιοπαθητικός
Επιμέλεια μετάφρασης: Κώστας Θεοδωρίμπασης
Επεξεργασία κειμένου, επιμέλεια και απόδοση στα ελληνικά: Κώστας Δημόπουλος
Δημιουργικό εξωφύλλου: Ειρήνη Σκληρού
Από τις Εκδόσεις Ρέω
1η Έκδοση: Αθήνα, Νοέμβριος 2015

Το βιβλίο «Η λειτουργία του οργασμού» είναι ο πρώτος από τους δύο τόμους που περιγράφουν την ανακάλυψη της οργόνης. Ο Ράιχ καταγράφει την επιστημονική του πορεία στην ψυχανάλυση, τις θεωρητικές και πρακτικές διαφορές της δικής του προσέγγισης από τις τότε επικρατούσες τάσεις της, και την ανακάλυψη ενός καινοτόμου τρόπου διεξαγωγής της ψυχοθεραπείας. Εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο με το «ψυχαναλυτικό ντιβάνι» μετακίνησε την καρέκλα του βλέποντας κατά πρόσωπο τον ασθενή, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο αμυνόταν στη θεραπεία και τον αποδόμησε για να κινητοποιήσει τις καταπιεσμένες συγκινήσεις. Συνειδητοποίησε τη σημασία της οργασμικής εκφόρτισης της πλεονάζουσας ψυχικής και σωματικής ενέργειας και τον καθοριστικό της ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Οι αντιδράσεις των ασθενών του στις έντονες συγκινήσεις, που αναμοχλεύονταν με τη μέθοδό του, οδήγησαν τον Ράιχ να τις συσχετίσει με τη φυσιολογία του οργανισμού ανακαλύπτοντας την ύπαρξη στενής σύνδεσης των συγκινήσεων με τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.


Μετά την επιτυχή εφαρμογή των θεωριών του στην ψυχοθεραπεία, ο Ράιχ μελέτησε τη φυσική διάσταση της ενέργειας του σώματος που εκδηλωνόταν με τις συγκινήσεις και τη σεξουαλικότητα, και διαπίστωσε ηλεκτροφυσιολογικά ότι η ηδονή και το άγχος τροποποιούν τα ηλεκτρικά δυναμικά που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος. Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη τεχνική ψυχοθεραπείας θεράπευε το ανθρώπινο βιοσύστημα και όχι την επιφανειακή «ψυχολογική» υπερδομή του, και έτσι εισήλθε στον χώρο της βιολογίας ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακάλυψη της οργόνης.

Το βιβλίο αυτό όπως και άλλα βιβλία των Εκδόσεων Ρέω μπορείτε να τα βρείτε από το Μικρό Στέκι των Εκδόσεων Εισέλιξη που εδράζεται στη Μαυρομιχάλη 102 στα Εξάρχεια. Τηλέφωνα επικοινωνίας 6946222453, 2103601622


Book "The function of Orgasm"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου