Πλούταρχος - Περί του μη δειν δανείζεσθαι

Γιατί δεν πρέπει να δανείζεται κανείς 
Αρχαίο κείμενο - Εισαγωγή - 
Σύγχρονη Απόδοση - Σχόλια: Γιώργος Λαθύρης
Εκδόσεις Ηλιοδρόμιον
Σειρά: Ελληνική Παράδοσις
Α' Έκδοση: Αθήνα 2013


Ο σοφός Πλούταρχος, σε τούτη την πραγματεία του, που φέρει τον τίτλο: «Περί του μη δειν δανείζεσθαι», μέσα σε 10 μικρά αλλά μεστά κεφάλαια, θέτει τον δικό του Δεκάλογο ορθής και αποτελεσματικής συμπεριφοράς απέναντι στο φαινόμενο του δανεισμού και στις επικίνδυνες κατά κανόνα παρεκτροπές και συμφορές που αυτός επιφέρει στα θύματά του, εξηγώντας το γιατί δεν πρέπει να δανείζεται κανείς.
Μες στην ανθρώπινη ιστορία, συχνά οι αιώνες φαίνεται ν΄αντιγράφουν ο ένας τον άλλον, όταν η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει, «έως αν η αυτή φύσις ανθρώπων ή», καθώς παρατηρεί ο Θουκιδίδης. Ο Δανεισμός είναι κάτι το αφύσικο και δημιουργεί αφόρητες καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε πάση θυσία. Τα δάνεια δένουν τους ανθρώπους με αόρατα δεσμά. «Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί», διαπίστωνε ο Μένανδρος. Οι δανειστές δίνουν και την ίδια στιγμή δένουν αόρατα σαν την αράχνη, για να μπορούν να πάρουν πολύ περισσότερα απ όσα έδωσαν!


Σήμερα, όλοι μιλούν για Οικονομικό Πόλεμο τον οποίο απρόκλητα δέχτηκε και επισήμως εξακολουθεί να υφίσταται η Χώρα μας, από τον Μάϊο του 2010 και εντεύθεν με το καθεστώς των “Μνημονίων”. Τον Πόλεμο αυτόν προκάλεσε αφενός ο επιθετικός δανεισμός των Διεθνών Δανειστών και αφετέρου η δόλια και προδοτική μεθόδευση της υπαγωγής ενός ολόκληρου λαού σε ένα ιδιότυπο καθεστώς Χρεοκρατίας και Ξενοκρατίας.
«Φοβού τους Δανειστάς και δώρα φέροντας», λοιπόν! Απαιτείται πλέον μια νέα Εθνική Συσάχθεια για την αποτίναξη του αφόρητου άχθους που συλλήβδην επεβλήθη «επί δικαίων και αδίκων»! Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε επί μακρόν να βλέπουμε τις ανθρωπόμορφες Άρπυιες να λεηλατούν τη ζωή και την περιουσία μας, περιμένοντας ίσως κάποιον σοφό Σόλωνα ή κάποιον Ιάσονα με τους Αργοναύτες του να μας σώσουν από τη δυστυχία.
Επειδή όμως η καλύτερη υπομονή είναι αυτή που εργάζεται, μέχρι τότε ας μην αδρνούμε· ας καθιερώσουμε ένα μικρό, απαραβίαστο Ιερό στην Αυτάρκεια και την Ελευθερία, θυσιάζοντας καθημερινά στον Βωμό τους τα όσα εκείνες απαιτούν και προστάζουν!  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου